Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про те, якою має бути справжня любов батьків до дітей

0 комментариев | Обсудить
17.12.2015 | Категории: Новини Української Православної Церкви

17 грудня у день пам’яті святої великомучениці Варвари Блаженніший Митрополит Онуфрій присвятив свою проповідь питанню відносин батьків та дітей.

До цього спонукало життя та мученицька смерть святої Варвари, котру зазнала вона від рук рідного батька.

«Батьки повинні любити своїх дітей», – зазначив Блаженніший владика.  Проте, за словами Архіпастиря, любов має бути правильною. Є два роди любові – плотська та духовна. «З плотською любов’ю тісно пов’язана ненависть. Це як дві сторони однієї медалі. – говорить Предстоятель. – А в духовній любові на одній стороні сама любов, а на іншій – милосердя».

Тому навіть у стосунках між батьками та дітьми, коли їх єднає лише плотська любов, нерідко все завершується страшною ненавистю. «Коли батько любить дитину духовною любов’ю, то ця любов вбирає в себе і науку, і якесь зауваження, а іноді і покарання. Але це все робиться з любов’ю, тому й приносить дитині користь. Духовної любові може навчитися лише той, хто знає Бога. Тому, що Бог є джерело любові і від нього можна і навчитися любові, і одержати силу, яка допомагає любити».

Його Блаженство також звернув увагу на те, що «потрібно любити Бога з дитинства. Не чекати, коли зістарюся і тоді стану служити Богові, а поки що буду служити світові й гріху. Людина повинна служити Богу від “молодих нігтів”».

«Це не означає, що всі мають піти в монастир, чи всі мають стати священиками. Ні. Можна любити Бога залишаючись мирською людиною, виконуючи свої життєві обов’язки. Але життя слід будувати на священних Божественних законах. Та людина, яка живе по Заповідях, любить Бога. Вона може цього не говорити, але вона любить Бога. А та людина, яка не живе по Божим Законам, може бити себе в груди і доводити, що любить Бога, але Бога вона не любить. Господь сказав “Хто заповіді Мої має та їх зберігає, той любить Мене” (Ін. 14: 21). Це є ознакою любові до Бога», – зауважив Митрополит Онуфрій.

«Батьки, родичі повинні навчати дітей страху Божому і любити їх духовною любов’ю. Тобто такою любов’ю, яка має в собі милосердя, а не злобу, поблажливість, а не кам’яну принциповість», – завершив своє слово Предстоятель.

Джерело: Офіційний сайт Української Православної Церкви

<-- -->
Прочитано: 685 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*