Блаженніший Митрополит Онуфрій: Найсильнішою є покаянна молитва без самовиправдання (+відео)

0 комментариев | Обсудить
18.02.2019 | Категории: Новини Української Православної Церкви

Про це зазначив під час проповіді в Києво-Печерській Лаврі Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель зауважив, що сьогодні Церква через притчу про митаря і фарисея (Лк. 18: 9-14) навчає нас правильній, духовній молитві та готує до спасительного Великого посту.

Блаженніший владика виокремив три різновиди молитви: подячну, покаянну, прохальну. Молитва фарисея — «Дякую, Боже, Тобі, що я не такий, як інші люди: здирники, неправедні, перелюбні, або як цей митар. Я постую два рази на тиждень, даю десятину з усього, що тільки надбаю!» (Лк. 18: 11-12) — є подячною. Однак фарисей зробив грубу помилку — підносився і осуджував, і це «піднесення над іншими знищило всю його нагороду».

«Усе, що ми маємо, нам дає Господь, і ми повинні дякувати Богові за це кожен день. Але дякувати потрібно смиренно, — сказав Архіпастир. — Не можна нікого засуджувати, тільки себе самого, і не можна нікого хвалити, тільки Самого Бога… Бог є суддя, а ми раби, творіння Божі, ми не судді. Ми можемо бути лише знаряддям, через яке Бог творить добро людині, не ми творимо добро. Тому що все, що маю, навіть гроші, які виймаю з кишені і віддаю бідному, дано Богом».

Молитва ж митаря, як додав Предстоятель, — покаянна, і вона приємніша Богові: «А митар здалека стояв, та й очей навіть звести до неба не смів, але бив себе в груди й казав: Боже, будь милостивий до мене грішного!» (Лк. 18: 13).

«Покаянна молитва — це коли ми просимо прощення у Господа, — відзначив Владика. — Це безумовне покаяння, без самовиправдання. Свята Церква нагадує нам, що це найкорисніша молитва».

Говорячи ж про прохальну молитву, Його Блаженство нагадав, що головне в цій молитві не прохати про здоров’я чи багатство, а — про спасіння, покладаючись на Його волю: «Господи, спаси мене!». За його словами, зразком прохальної молитви є молитва Спасителя в Гефсиманському саду: «Отче Мій, коли можна, нехай обмине ця чаша Мене… Та проте, не як Я хочу, а як Ти» (Мф. 26: 39).

«Нехай Господь допомагає нам, щоб ми і постом Великим, і в усі дні пам’ятали, що найсильніша молитва — це покаянна молитва без виправдання, тоді Бог буде з нами, буде наповнювати душу Своєю силою, Своєю благодаттю, тому що Бог гордим противиться, смиренним дарує благодать», — підсумував Блаженніший Митрополит Онуфрій і закликав усіх проводити Великий піст і підготовчі дні в покаянній молитві.

Джерело: Офіційний сайт Української Православної Церкви

<-- -->
Прочитано: 607 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*