Святі — це ті, хто любить Христа — Предстоятель (відео)

0 коментарів | Обсудить
30.09.2023 | Категорії: Новини Української Православної Церкви

1

Сьогодні для нас є безліч можливостей наслідувати подвижників Божих, проявляючи ті чесноти, які допомагали їм досягти святості. 

Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій в день вшанування пам’яті преподобного Кукші Одеського, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«В Церкві є ангели, є святі угодники Божі і є ми, грішні, слабі, немічні люди, а Головою цього церковного Тіла є Христос. Святі угодники Божі під час свого земного життя показали любов до Бога і до ближнього, принесли себе в жертву Богові у боротьбі з гріхом. Серед таких святих угодників, яких Церква почитає, є преподобний Кукша Одеський», — розповів Блаженніший владика.

Першосвятитель зауважив, що усі подвижники, які досягли святості самі, після своєї блаженної кончини стоять перед престолом Божим і моляться, щоб кожна людина теж постаралася стати святою.

«Бути святими — не означає творити чудеса, являти знамення, зціляти хворих — це все не обов’язково, — пояснив він. — Бути святими — означає заставляти себе жити згідно з Божественними законами».

Архіпастир наголосив, що про це йдеться у Священному Писанні: «Апостоли називали святими тих людей, які любили Христа, які жили згідно з Христовими заповідями. Якщо вони, вибудовуючи своє життя на Священних законах та заповідях, не уклонялися з цього шляху, то в майбутньому житті сподоблялися бути причисленими до лику святих».

Його Блаженство додав, що, по своїй немочі, ми, звісно, не можемо звершувати таких подвигів, як, наприклад, звершував преподобний Кукша, але ми можемо намагатися наслідувати таким подвижникам.

«Основне, в чому ми повинні наслідувати святим — це смирення і терпіння, — сказав він. — А сьогодні для нас є безліч можливостей, які допомагають нам змирятися, проявляти терпіння. Сьогодні звучить більше образ, ніж якихось добрих слів одне одному. Так люди заведені, так настроєні, озлоблені… І це дає нам привід потерпіти і терпінням очистити свою душу від гріха і сподобитися дару Святого Духа, який робить людину святою», — наголосив Предстоятель.

Митрополит Онуфрій побажав молитвами преподобного Кукші Одеського слідувати його стопами смирення, терпіння і молитви.

«Може бути, ніхто з нас не стане з ним на один рівень духовної святості, але ми будемо хоча б трохи схожі на нього і з надією дивитимемося в майбутнє життя, сподіваючись сподобитися бути серед тих, яких називають «спасаємі» у Царстві Небесному, яке Господь приготував люблячим Його», — сказав він.

Джерело: Офіційний сайт Української Православної Церкви

<-- -->
Прочитано: 1 321 раз
Поділитися з друзями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*