Преподобний Іоанн Багатостраждальний, Печерський, в Ближніх печерах

0 коментарів | Обговорити
31.07.2024 | Категорії: Житія Святих

Prepodobnyy-Ioann-Bahatostrazhdalnyy-Pecherskyy-v-Blyzhnikh-pecherakh

Преподобний Іоанн Багатостраждальний подвизався у Києво-Печерській Лаврі. Подвижник розповідав, що від самої юності багато страждав, мучений похоттю плоті, і ніщо не могло позбавити від неї: ні голод, ні спрага, ні важкі вериги.

Тоді преподобний пішов у печеру, де спочивали мощі преподобного Антонія, засновника монастиря, і старанно молився святому авві. За добу багатостраждальний Іоанн почув голос: «Іоанне! Тобі потрібно зачинитися тут, щоб, принаймні, небаченням і мовчанням послабити брань, і Господь допоможе тобі молитвами Своїх преподобних».

Відтоді святий оселився в печері й лише через тридцять років переміг плотську пристрасть. Напруженою і жорстокою була боротьба, тернистим шляхом ішов преподобний до перемоги. Іноді хотілося йому залишити затвор, але потім він наважився на ще більший подвиг.

Святий воїн Христовий викопав яму і з настанням Великого посту вліз у неї та засипав себе землею до плечей. Весь піст він провів у такому положенні, проте пристрасть, як і раніше, не покидала його багатотрудну плоть.

Ворог спасіння навів на подвижника страх, бажаючи вигнати його із печери: страшний змій, дихаючи полум’ям і осипаючи іскрами, намагався поглинути святого. Декілька днів тривали дії лукавого. У ніч Воскресіння Христового змій захопив голову преподобного у свою пащу. Тоді святий Іоанн виголосив із глибини серця: «Господи Боже мій і Спасителю мій! Чому залишив Ти мене? Помилуй мене, Ти, Єдиний Людинолюбивий; позбав мене від уст ворога мого: блисни блискавку і прожени його!»

Раптом блиснула блискавка, і змій зник. Світло Божественне осяяло подвижника, і почувся голос: «Іоанне! ось тобі допомога; віднині будь уважний до себе, щоб не сталося тобі гірше і не постраждав ти в майбутньому віці». Святий поклонився і сказав: «Господи! навіщо Ти залишав мене так довго мучитися?» — «По силі терпіння твого, —була відповідь, — навів Я на тебе спокусу, аби ти був випалений як золото; міцним і сильним слугам призначає пан тяжку роботу, а немічним і слабким — легку; ти молися за себе похованому тут (преподобному Мойсею Угрину), він може допомогти тобі в цій боротьбі: він вищий за Іосифа (Прекрасного)».

Преподобний Іоанн помер близько 1160 року, здобувши благодать проти блудної пристрасті. Його святі мощі спочивають в Антонієвих печерах.

Джерело: Офіційний сайт Української Православної Церкви

<-- -->
Прочитано: 221 раз
Поділитися з друзями
Популярні статті:

Отправить комментарий

*