Усім нам, духовним сліпцям, необхідно прозріти – прот. Олександр Клименко (відео)

0 комментариев | Обсудить
04.11.2023 | Категории: Новини Української Православної Церкви

4

«Сліпець не пропустив Господа, Який ходив поруч із ним. Так само і нам треба навчитися бути уважнішими, бо Господь завжди, як і тоді, ходить повз нас, десь зовсім неподалік… Ми повинні самі навчитися славити Бога за всі ті блага, дива, які Він дарує нам, тоді весь світ не буде гнати нас, як це відбувається, а буде сам освітлюватися тим світлом і буде світити майбутнім поколінням. Я бажаю, щоб ми з вами, духовно сліпі, нарешті духовно прозріли», – звернувся такими словами о. Олександр та закликав старанно молитися, аби «пробити всі хмари, які затуляють нам Господа».

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. Черговий випуск присвячено тлумаченню Євангелія від Луки про зцілення Спасителем сліпця (Лк. 18: 35-43).

Протоієрей Олександр Клименко нагадав зміст та сенс Євангелія від Луки про зцілення Спасителем сліпця (Лк. 18: 35-43):

І сталось, як Він наближався був до Єрихону, один невидющий сидів при дорозі й просив. А коли він прочув, що проходить народ, то спитався: Що це таке? А йому відказали, що проходить Іісус Назарянин. І став він кричати й казати: Іісусе, Сину Давидів, змилуйся надо мною! А ті, що попереду йшли, сварились на нього, щоб він замовк, а він іще більше кричав: Сину Давидів, змилуйся надо мною! І спинився Іісус, і привести його до Себе звелів. А коли той наблизивсь до Нього, то Він запитався його: Що ти хочеш, щоб зробив Я тобі? А той відповів: Господи, нехай стану видющим! Іісус же до нього сказав. Стань видющий! Твоя віра спасла тебе! І зараз видющим той став, і пішов вслід за Ним, прославляючи Бога. А всі люди, бачивши це, віддали хвалу Богові.

Священник звернув увагу на милість Божу до кожного з нас. «Так не буває, що ми просили в Господа те, чого нам дійсно потрібно, чого ми просили всім серцем і всім помислом своїм, зверталися до Нього, а Він би не дав. Якщо це справді потрібно нам, корисно, то врешті-решт Господь почує наші молитви», – зазначив він.

Отець Олександр зауважив, що сліпець, який вже звик до темряви, та мав надію на Бога, врешті побачив набагато більше, ніж усі інші. Причому, як додав священнослужитель, сліпець не тільки мав міцну надію на Бога, він визнав Його Месією – «він звернувся до Господа як до Єдиного, Хто може дарувати милість».

Клірик УПЦ акцентував на різниці між милістю Божою і нашою милостинею. «<…> до Господа як до Єдиного, Хто може дарувати милість. Не до того, хто дасть тобі милостиню, хто кине тобі копійчину, щоб ти прожив ще один день так само у темряві. Він звернувся до Нього, як ми повинні до Нього звертатися… Ми ж завжди стараємося перестрахуватися, ми надіємося трохи на Нього, а трохи на себе, на власне здоров’я, зв’язки, на друзів, але не уповаємо на Творця… Як би ми не втручалися в цей земний плин, якщо в нас буде правильна надія на Нього, то Господь її врешті-решт не посоромить», – наголосив о. Олександр.

Також священник звернув увагу на те, що сліпець не пропустив Господа, Який ходив поруч із ним. «Так само і нам треба навчитися бути уважнішими, бо Господь завжди, як і тоді, ходить повз нас, десь зовсім неподалік», – додав він та зауважив: «”Помилуй мене, Боже!” – це ті слова, які ми маємо звертати саме до Бога».

Крім того, протоієрей Олександр Клименко зазначив, що нам завжди буде хтось заважати крокувати шляхом до Бога, щось буде відволікати від Нього. Але потрібно завжди молитися і “пробити всі хмари, які затуляють нам Господа”.

«Людина отримує зцілення, отримує блага від Господа, маєток свій, будинок, роботу добру не для того, щоб цим скористатися самому,  а винятково для того, щоб славити Бога. “Всі люди, бачивши це, віддали хвалу Богові” (Лк. 18: 43). Якщо ми будемо дякувати Богу, то весь народ навчиться славити Бога разом із нами… Ми повинні самі навчитися славити Бога за всі ті блага, дива, які Він дарує нам, тоді весь світ не буде гнати нас, як це відбувається, а буде сам освітлюватися тим світлом і буде світити майбутнім поколінням. Я бажаю, щоб ми з вами, духовно сліпі, нарешті духовно прозріли, щоб кожен із нас зрозумів, що йому потрібно єдине, благе на потребу – прозріти», – підсумував о. Олександр.

Джерело: Офіційний сайт Української Православної Церкви

<-- -->
Прочитано: 1 151 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*