КИЇВ. Керуючий справами УПЦ зустрівся з Уповноваженим уряду Канади у справах релігій Ендрю Беннеттом

0 комментариев | Обсудить
08.10.2014 | Категории: Новини Української Православної Церкви

7 жовтня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зустрівся з Уповноваженим уряду Канади у справах релігій Послом Ендрю Беннеттом. Канадського посадовця супроводжував його співробітник Майкл Сабо та перекладач пані Ірина Лаврів. В зустрічі також взяв участь заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

Під час зустрічі йшлося про ситуацію з релігійною свободою в Україні, а також про міжконфесійні та церковно-державні стосунки.

Вітаючи канадського гостя, митрополит Антоній відзначив, що Україна сьогодні переживає складний період в своїй історії. Непростою є ситуація і в міжконфесійній сфері, а тому візит пана Посла до нашої країни є дуже своєчасним. На думку владики, «місія Церкви в умовах земного життя є незмінною – це спасіння людини. Ми маємо цінувати земну Батьківщину, але й маємо вбачати і вічну перспективу. І коли звучать політичні гасла, в тому числі й з вуст священнослужителів, ми завжди підкреслюємо, що Церква має залишатися Церквою, вона не може ставати політичним інститутом. Церковний амвон не може перетворюватися в політичну трибуну. Думаю, що сьогодні кожен з нас – священиків, має зробити все, щоб в жодному разі наша конфесійна приналежність не розділяла людей». Митрополит Антоній висловив жаль, що «певні конфесії використовують складну суспільно-політичну ситуацію, щоб захоплювати наші храми».

Владика розповів гостю, що головним чином, порушення прав віруючих УПЦ відбувається з боку так званої УПЦ КП. У більшості випадків зміна підлеглості релігійних громад УПЦ відбувається шляхом голосування усіх мешканців села, за виборчими списками, що є грубим порушенням законодавства про свободу совісті. Адже проживання в тому чи іншому населеному пункті не робить людину автоматично парафіянином та членом релігійної громади, що знаходиться в цьому населеному пункті. При цьому, згідно з Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації», якщо в місті або селі є люди, які бажають належати до УПЦ КП або до будь-якої іншої конфесії, то Закон надає їм таку можливість шляхом реєстрації нової релігійної громади та побудови іншого культового приміщення, у зв’язку з чим відпадає потреба сіяти релігійну ворожнечу й відбирати храми.

Керуючий справами УПЦ привів конкретні випадки насильницького переведення парафій УПЦ, відзначивши, що дуже часто в цих конфліктах замішані представники політичних партій, кандидати в депутати, які намагаються підняти свій рейтинг перед виборами. Владика Антоній також відзначив, що офіційно представники державної влади намагаються утримати ситуацію під контролем і заявляють, що не допустять насильства.

Представнику уряду Канади був переданий список захоплених парафій з фактами явного порушення прав віруючих, а також список тих парафій, де конфлікти ще тривають. Пан Е. Беннетт прийняв матеріали, висловивши готовність донести стурбованість Української Православної Церкви до міжнародних організацій, що відстежують дотримання прав людини.

Гостю було повідомлено, що зі своєї сторони Українська Православна Церква робить все можливе, щоб утримувати міжрелігійний мир. Зокрема, як розповів владика, коли в м. Антрацит, озброєні люди захопили приміщення церкви християн-баптистів, і заявили, що тут буде «православний центр», УПЦ офіційно відмежувалася від такої акції і заявила, що не лише не схвалює, але й не прийме подібних «подарунків». Аналогічна ситуація утворилась із захопленням кафедрального собору та приміщенням єпархіального управління так званої УПЦ КП в Луганську, де митрополиту Луганському і Алчевському Митрофану було запропоновано прийняти собор і ці приміщення у своє підпорядкування. Однак, митрополит Митрофан принципово відмовився від цієї пропозиції. Також, недавно, в м. Горлівка, Донецької області, представники так званої ДНР перервали молитву й розігнали віруючих церкви Адвентистів сьомого дня, а їх пастора – Литвиненка Сергія Григоровича, вивезли в невідомому напрямку. Представникам Української Православної Церкви за допомогою Горлівської єпархії, вдалось з’ясувати, що пастор живий, йому нічого не загрожує і наразі очікується його звільнення. «Таким чином, УПЦ намагається посильно допомагати іншим конфесіям в їх проблемних ситуаціях чи, принаймні, не ускладнювати їх. Хочеться надіятись, що відповідне ставлення буде і з їх сторони до нас», – резюмував владика.

Зі своєї сторони пан Посол, вислухавши владику, сказав, що бачить явним той факт, «що бажання миру і діалогу превалює у Вашій Церкві», та зазначив, що на даний час однією з найкращих площадок для міжконфесійного діалогу в Україні є Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій. Сторони також обмінялися думками щодо перспектив майбутнього примирення між людьми після закінчення військових дій та ролі Церкви в цьому процесі.

На завершення зустрічі митрополит Антоній вручив гостям пам’ятні подарунки, серед яких були видання Київської духовної академії та «Києво-Печерський патерик» англійською мовою.

Джерело: Офіційний веб-сайт Української православної церкви

<-- -->
Прочитано: 788 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*