ЗАКАРПАТТЯ. В день прославлення прп. Олексія Карпаторуського Предстоятель Української Православної Церкви звершив Літургію у Свято-Миколаївському чоловічому монастирі с. Іза-Карповтлаш

0 комментариев | Обсудить
22.10.2014 | Категории: Новини Української Православної Церкви

21 жовтня, в день прославлення  преподобного Олексія Карпаторуського (2001),  в рамках Архіпастирського візиту до Хустської єпархії  Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Миколаївському  чоловічому монастирі  села Іза-Карповтлаш Хустського району Закарпатської області.

Також в цей день вшановують 100-річчя трагічного  Мараморош-Сиготського процесу над православними у 1913-1914 роках. На цьому судовому процесі  судили віруючих за їхнє бажання сповідувати православну віру.  Головним обвинуваченим був  священик  Олексій (Кабалюк) – активний  учасник руху за відродження православ’я на Закарпатті. 21 жовтня 2001 року Блаженнійший Митрополит  Володимир очолив  у Свято-Нікольському монастирі прославлення  схіархімандрита Олексія в лику святих.

За богослужінням, яке відбувалося просто неба при багатотисячному зібранні вірян, Блаженнішому Митрополиту Онуфрію співслужили: митрополити – Хустський і Виноградівський Марк, Кам‘янець-Подільський і Городоцький Феодор, Бориспільський і Броварський Антоній (Керуючий справами УПЦ), Тернопільський і Кременецький Сергій, Почаївський Володимир, архієпископи -  Херсонський і Таврійський Іоанн, Мукачівський і Ужгородський Феодор, Чернівецький і Буковинський Мелетій, єпископи -  Угольський Антоній,  Бердянський і Приморський Єфрем, єпископ Ірпінський Климент, Горлицький Паїсій (Польська Православна Церква), секретар Хустської єпархії архімандрит Іов (Стець), намісник обителі архімандрит Адріан (Малета), братія монастиря у священному сані та численне духовенство Хустської єпархії, Православних Церков Чеських земель і Словаччини та Польші.

На  Літургії молилися  представники місцевої влади: голова Закарпатської облдержадміністрації Василь Губаль, голова Закарпатської обласної ради Іван Балога, мер міста Хуст Володимир Кащук.

Звертаючись до віруючих  зі словом настанови, Митрополит Онуфрій розповів про трагічні події сторічної давнини, і  наголосив на прикладі мужності та стійкості в вірі преподобного Олексія   разом з  іншими сповідниками.

Під час богослужіння Блаженніший Владика возніс молитву за мир в Україні. Також були піднесені молитви за упокій душ усіх, хто боровся за православну віру у Карпаторуському краї.

Після закінчення святкової Літургії, на знак подяки за Архіпастирський візит, усі віряни у єдиному багатотисячному хорі проспівали Предстоятелю Української Православної Церкви «Многая літа».

Джерело: Офіційний веб-сайт Української православної церкви

<-- -->
Прочитано: 960 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*