Блаженніший Митрополит Онуфрій: Досконала людина спроможна бути вигнана за правду

0 комментариев | Обсудить
15.04.2016 | Категории: Новини Української Православної Церкви

10 квітня, день пам’яті преподобного Іоанна Ліствичника, за Літургією в Києво-Печерській Лаврі Блаженніший Митрополит Онуфрій свою проповідь присвятив ступеням духовної досконалості.

«Людина, яка бачить Бога, бачить, що Бог хоче, бачить волю і благість Божу – така людина стає справжнім миротворцем», – підкреслив Предстоятель.

Миротворці, про яких йдеться в Заповідях Блаженств, відрізняються від людей, які намагаються зберегти мир за допомогою дипломатії. «Він сам з собою несе мир Божий. Цей мир випромінюється від нього. І людина, яка перебуває біля такого миротворця, сама утихомирюється. Вона сама хоче бути сином миру», – зауважив Блаженніший владика.

Людина, яка досягла цієї міри досконалості, спроможна покірно без провини нести покарання і дякувати Богові за це. «Такі люди стають спроможними бути вигнаними за правду», – сказав Архіпастир.

Вищою ж мірою духовної досконалості є терпіння злих слів, якими на людину намовляють заради того, що вона є послідовником Христа. «Коли нас починають паплюжити, обзивати, то ми починаємо шукати якісь удари, заходи, якими ми могли б зробити кривднику боляче так, як ніхто не зробив йому боляче. А людина, яка досягла високої міри чесноти, духовної досконалості, зазнає це як від руки Божої».

Досконалий християнин, коли на нього зводять наклеп – все віддає в руки Божі. Такі люди заслуговують останнього божественного заповіту: «Радійте, веселіться, бо для вас велика нагорода на Небесах».

«Нехай Господь допоможе нам, дорогі брати і сестри, щоб ми терпляче здійснювали сходження цими східцями, щоб ми змушували себе йти цим шляхом, – закінчив Предстоятель. – Може бути, ми зайдемо тільки на першу сходинку і більше не посунемось, але на першій сходинці вже є обітування «Блаженні вбогі духом, бо їхнє Царство Боже». Якщо ми не будемо спати на ній, а намагатися піднятися вище – то ми вже маємо нагороду, що наше буде Царство Боже».

Джерело: Офіційний сайт Української Православної Церкви

<-- -->
Прочитано: 1 491 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*