Блаженніший Митрополит Онуфрій: По тому, як людина справляється зі скорботами, можна судити про її духовний стан (відео)

0 комментариев | Обсудить
19.06.2017 | Категории: Новини Української Православної Церкви

Блаженніший Митрополит Онуфрій під час своєї недільної проповіді за богослужінням в день прославлення Церквою всіх святих Церкви Руської, розповів, як правильно долати життєві труднощі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Його Блаженство нагадав притчу про злих виноградарів (Мф, 21:33-42), підкресливши, що Господь таким чином порівняв з виноградником Церкву. Сьогодні ця Новозавітна Церква обіймає весь світ, і саме в Ній християнин вчиться як йому жити тут і досягти вічності.

«У Церкві є священики, вчителі, вихователі, наставники, до Її складу входять і небожителі — святі, які вже перейшли від земного життя до вічності, — всі вони є виноградарями. А виноградом — ми, віруючі люди. Нас виховують, або обробляють на підставі Божественного Закону, який Господь дає всім – і священикам і ченцям, і мирським людям», — розповів Предстоятель.

За словами Архіпастиря, людина може і сама стати добрим виноградарем для своєї душі.

«Є ще один путівник до духовного успіху і зрілості — це слухати голос совісті, який дублює Святе Письмо. Якщо людина уважна до своєї совісті, то вона також стає добрим виноградарем, який приносить добрі й благі плоди», — підкреслив він.

А духовні плоди, як каже Апостол (Гал.5:22-23), це любов, радість, мир, довготерпіння, благість, милосердя, віра, лагідність, стриманість.

Часом збирання цих духовних плодів Блаженніший владика назвав земне життя людини, коли Господь попускає їй і радощі, і скорботи, для того, що та змогла випробувати себе та стати кращою. Такі часи можуть бути “у кожної людини свої, а можуть бути і загальні для цілих народів”.

При цьому Блаженніший владика підкреслив, що дуже важливо правильно справлятися з труднощами, які виникають на життєвому шляху.

«Один наповнений байдужістю, боягузтвом, малодушністю, а інший — мужністю, терпінням, бажанням робити добро. Це все проявляється в нас під час скорбот, випробувань, хвороб. У цей час ті люди, які досягли певного духовного рівня, не озлобляються, не втрачають свій людський вигляд. Може бути, їх з усіх сторін утискають, тиснуть, обзивають, паплюжать — але людина зберігає в собі той образ, згідно з яким Господь створив його і не псує його, — зазначив він. — А якщо людина не досягла належного духовного рівня, не має в собі благодаті, вона навіть від маленької скорботи падає, стає малодушною, сумує, нарікає».

Але свій складний шлях повинен пройти кожен християнин.

«Випробування у кожної людини є, немає такої людини, яка би гладко, як по воді під час штилю, пройшла по шляху свого земного життя. Житейське море постійно хвилюється. Хвилі бувають меншими, бувають більшими. І ми повинні жити так, щоб ці хвилі нас не поглинули, не накрили, не потопили», — застеріг Митрополит Онуфрій.

В особливо складні моменти віруюча людина повинна пам’ятати, що керуватися в житті потрібно не стільки людськими законами й принципами, скільки божественними.

«Навіть якщо вас змушують щось зробити, то треба подивитися, що про це говорить Господь, почитати Біблію, Святих Отців, послухати свою совість, можливо, піти порадитися зі священиком або з монахом — і тоді приймати рішення про те, як чинити. Ми, дорогі брати і сестри, бажаючи бути хоч трішки схожими на наших святих родичів, яких сьогодні молитовно згадуємо, повинні намагатися будувати наше життя на Законі Божому і на голосі своєї совісті», — підсумував Предстоятель.

Джерело: Офіційний сайт Української Православної Церкви

<-- -->
Прочитано: 805 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*