Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 25 вересня 2018 року

0 комментариев | Обсудить
28.09.2018 | Категории: Новини Української Православної Церкви

1

25 вересня 2018 року в резиденції Предстоятеля УПЦ на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулося чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Ж У Р Н А Л  № 17

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

МАЛИ МІРКУВАННЯ про призначення Константинопольським Патріархатом «екзархів» до Києва.

УХВАЛИЛИ:

  1. Висловити занепокоєння призначенням Константинопольським Патріархатом «екзархів» до Києва і вважати це призначення грубим втручанням у внутрішні справи Української Православної Церкви та порушенням її канонічної території.
  2. Закликати Патріарха Константинопольського Варфоломія І припинити втручання у внутрішні справи Української Православної Церкви та не порушувати її канонічну територію.
  3. Вважати діяльність «екзархів» Константинопольського Патріархату антиканонічною та такою, що порушує міжконфесійний мир в Україні.
  4. «Екзархи» Константинопольського Патріархату архієпископ Памфілійський Даниїл та єпископ Едмонтонський Іларіон мають покинути канонічну територію Української Православної Церкви.
  5. Єпископату Української Православної Церкви призупинити співслужіння з ієрархами Константинопольського Патріархату.
  6. Кліру, чернецтву та вірянам Української Православної Церкви посилити свої молитви за збереження єдності Святого Православ’я.

Ж У Р Н А Л  № 18

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

МАЛИ МІРКУВАННЯ щодо окремих законодавчих ініціатив Верховної Ради України.

Довідка:

На розгляді у Верховній Раді України знаходяться антиконституційні законопроекти, зокрема №№ 4128 (про зміну підлеглості релігійних громад), 4511 (про особливий статус релігійних організацій), 5309 (про зміну назви релігійних організацій), метою яких є подальше застосування проти Української Православної Церкви.

20 вересня 2018 року у своєму щорічному посланні до Верховної Ради України Президент України П.О. Порошенко підтримав намір змінити назву Української Православної Церкви.

УХВАЛИЛИ:

  1. Вважати, що законопроекти №№ 4128 (про зміну підлеглості релігійних громад), 4511 (про особливий статус релігійних організацій), 5309 (про зміну назви релігійних організацій) мають на меті юридичну ліквідацію Української Православної Церкви, шляхом її рейдерського захоплення через зміну назви, протиправне втручання в органи управління та захоплення майна (святинь, храмів та монастирів).
  2. Українська Православна Церква є релігійним об’єднанням, яке зареєстроване та діє у відповідності до законодавства України, і будь-які примушування до зміни її назви є незаконними та кваліфікуються як втручання у внутрішні справи Церкви.
  3. Застерегти, що прийняття згаданих законопроектів штучно розділить людей та зробить чужими у своїй країні мільйони громадян України, які є віруючими Української Православної Церкви.
  4. Закликати усіх учасників, які працюють над реалізацією згаданих ініціатив, відмовитися від цих законодавчих намірів як таких, що суперечать Конституції України та є антицерковними.

Ж У Р Н А Л  № 19

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Полтавського і Миргородського Филипа про утворення Богородицького Горбанівського жіночого монастиря Полтавської єпархії Української Православної Церкви (с. Горбанівка Полтавського району Полтавської області).

УХВАЛИЛИ:

Благословити:

  1. утворити Богородицький Горбанівский жіночий монастир Полтавської єпархії Української Православної Церкви (с. Горбанівка Полтавського району Полтавської області);
  2. прийняти і зареєструвати Статут Богородицького Горбанівського жіночого монастиря Полтавської єпархії Української Православної Церкви (с. Горбанівка Полтавського району Полтавської області).

Ж У Р Н А Л  № 20

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного єпископа Вознесенського і Первомайського Олексія про утворення Свято-Преображенського чоловічого монастиря Вознесенської єпархії Української Православної Церкви на місці парафії на честь святого благовірного князя Олександра Невського (смт Доманівка Доманівського району Миколаївської області) та затвердження архімандрита Антонія (Стояновського Віктора Сергійовича) на посаді намісника (ігумена) вищевказаного монастиря.

УХВАЛИЛИ:

Благословити:

  1. утворити Свято-Преображенський чоловічий монастир Вознесенської єпархії Української Православної Церкви на місці парафії на честь святого благовірного князя Олександра Невського (смт Доманівка Доманівського району Миколаївської області);
  2. прийняти та зареєструвати Статут Свято-Преображенського чоловічого монастиря Вознесенської єпархії Української Православної Церкви (смт Доманівка Доманівського району Миколаївської області);
  3. затвердити архімандрита Антонія (Стояновського Віктора Сергійовича) на посаді намісника (ігумена) Свято-Преображенського чоловічого монастиря Вознесенської єпархії Української Православної Церкви (смт Доманівка Доманівського району Миколаївської області).

Ж У Р Н А Л  № 21

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Тернопільського і Кременецького Сергія про затвердження архімандрита Германа (Велькова Володимира Родіоновича) на посаді намісника (ігумена) Святителя Іоанна Милостивого Загаєцького чоловічого монастиря Тернопільської єпархії Української Православної Церкви (с. Малі Загайці Шумського району Тернопільської області).

УХВАЛИЛИ:

Затвердити архімандрита Германа (Велькова Володимира Родіоновича) на посаді намісника (ігумена) Святителя Іоанна Милостивого Загаєцького чоловічого монастиря Тернопільської єпархії Української Православної Церкви (с. Малі Загайці Шумського району Тернопільської області).

Ж У Р Н А Л  № 22

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія про затвердження ієромонаха Трифона (Клінтухова Павла Миколайовича) на посаді намісника (ігумена) Свято-Іоанно-Предтеченського чоловічого монастиря Хмельницької єпархії Української Православної Церкви (с. Велика Калинівка Хмельницького району Хмельницької області).

УХВАЛИЛИ:

Затвердити ієромонаха Трифона (Клінтухова Павла Миколайовича) на посаді намісника (ігумена) Свято-Іоанно-Предтеченського чоловічого монастиря Хмельницької єпархії Української Православної Церкви (с. Велика Калинівка Хмельницького району Хмельницької області).

Ж У Р Н А Л  № 23

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Хустського і Виноградівського Марка про звільнення ігумені Євгенії (Микита) з посади настоятельки жіночого монастиря на честь Різдва Божої Матері Хустської єпархії Української Православної Церкви (с. Липча Хустського району Закарпатської області) та затвердження монахині Євфимії (Калинич Наталії Василівни) на посаді настоятельки вказаного монастиря з возведенням її в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.

УХВАЛИЛИ:

  1. Звільнити ігуменю Євгенію (Микита) з посади настоятельки жіночого монастиря на честь Різдва Божої Матері Хустської єпархії Української Православної Церкви (с. Липча Хустського району Закарпатської області).
  2. Затвердити монахиню Євфимію (Калинич Наталію Василівну) на посаді настоятельки жіночого монастиря на честь Різдва Божої Матері Хустської єпархії Української Православної Церкви (с. Липча Хустського району Закарпатської області) з возведенням її в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.

Ж У Р Н А Л  № 24

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Уманського і Звенигородського Пантелеімона про встановлення дня святкування Собору Уманських святих з внесенням до Церковного календаря Української Православної Церкви.

УХВАЛИЛИ

1. Благословити встановлення дня святкування Собору Уманських святих у вівторок 1-ї седмиці після П’ятидесятниці.
2. До складу Собору Уманських святих включити новомучеників, сповідників та всіх святих, що просіяли в землях Уманської єпархії:

1) сщмч. Даміана Бучинського;
2) сщмч. Никиту Ганжу;
3) сщмч. Діомида Крижанівського;
4) сщмч. Никона Когутівського;
5) сщмч. Євстафія Дончевського;
6) сщмч. Автонома Ганкевича;
7) сщмч. Феодора Гусака;
8) сщмч. Георгія Іваницького;
9) сщмч. Феодосія Клепацького;
10) сщмч. Петра Маркевича;
11) сщмч. Георгія Скарженовського;
12) сщмч. Варнаву Солоненка;
13) сщмч. Созонта Трегубчука;
14) сщмч. Антонія Ілляшевича;
15) сщмч. Василія Харченка;
16) сщмч. Михаїла Загайкевича;
17) сщмч. Карпа Нечипоренка;
18) сщмч. Володимира Татарова;
19) сщмч. Іулія Дембовського;
20) сщмч. Савву Діхтяря;
21) сщмч. Леонтія Гримальського;
22) сщмч. Созонта Решетилова;
23) прмч. Іоанна (Семенюка);
24) прмч. Каліста (Левченка);
25) прмч. Мелетія (Зеленого);
26) прмч. Петра (Поліщука);
27) прмч. Палладія (Хроненка);
28) прмч. Паїсія (Бондаренка);
29) мч. Феодота Сторожука;
30) мч. Юрія Новицького.

3. Календарній комісії внести відповідні зміни до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 25

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного архієпископа Новокаховського і Генічеського Філарета, голови Літургічної комісії при Священному Синоді Української Православної Церкви, про затвердження для богослужбового використання тексту служби Собору святих Київської духовної академії і семінарії.

УХВАЛИЛИ:

Затвердити для богослужбового використання текст служби Собору святих Київської духовної академії і семінарії.

Ж У Р Н А Л  № 26

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна, голови Комісії по канонізації святих при Священному Синоді Української Православної Церкви, про прославлення та встановлення святкування на честь Тригірської ікони Божої Матері, що знаходиться у Тригірському Спасо-Преображенському чоловічому монастирі с. Тригір’я Житомирського району Житомирської області, 7 / 20 серпня (старий / новий стиль) з внесенням до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Враховуючи рішення Комісії по канонізації святих при Священному Синоді Української Православної Церкви (протокол №6 від 13 вересня 2018 року) —

УХВАЛИЛИ:

  1. Прославити Тригірську ікону Божої Матері, що знаходиться у Тригірському Спасо-Преображенському чоловічому монастирі с. Тригір’я Житомирського району Житомирської області.
  2. Встановити святкування на честь Тригірської ікони Божої Матері, що знаходиться у Тригірському Спасо-Преображенському чоловічому монастирі с. Тригір’я Житомирського району Житомирської області, 7 / 20 серпня (старий / новий стиль).
  3. Календарній комісії внести відповідні зміни до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 27

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна, голови Комісії по канонізації святих при Священному Синоді Української Православної Церкви, про прославлення та встановлення святкування на честь ікони Божої Матері «Безпорадних єдина Надія», що знаходиться в храмі на честь святого великомученика Димитрія Солунського смт. Асканія-Нова Чаплинського району Херсонської області, 5 / 18 листопада (старий / новий стиль) з внесенням до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Враховуючи рішення Комісії по канонізації святих при Священному Синоді Української Православної Церкви (протокол №4 від 27 лютого 2018 року) —

УХВАЛИЛИ:

  1. Прославити ікону Божої Матері «Безпорадних єдина Надія», що знаходиться в храмі на честь святого великомученика Димитрія Солунського смт. Асканія-Нова Чаплинського району Херсонської області.
  2. Встановити святкування на честь ікони Божої Матері «Безпорадних єдина Надія», що знаходиться в храмі на честь святого великомученика Димитрія Солунського смт. Асканія-Нова Чаплинського району Херсонської області, 5 / 18 листопада (старий / новий стиль).
  3. Календарній комісії внести відповідні зміни до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 28

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна, голови Комісії по канонізації святих при Священному Синоді Української Православної Церкви, про прославлення та встановлення святкування на честь Городницької ікони Божої Матері «Утамуй мої печалі», що знаходиться у Свято-Георгіївському ставропігійному чоловічому монастирі смт Городниця Новоград-Волинського району Житомирської області, 25 січня / 7 лютого (старий / новий стиль) з внесенням до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Враховуючи рішення Комісії по канонізації святих при Священному Синоді Української Православної Церкви (протокол №5 від 13 вересня 2018 року) —

УХВАЛИЛИ:

  1. Прославити Городницьку ікону Божої Матері «Утамуй мої печалі», що знаходиться у Свято-Георгіївському ставропігійному чоловічому монастирі смт Городниця Новоград-Волинського району Житомирської області.
  2. Встановити святкування на честь Городницької ікони Божої Матері «Утамуй мої печалі», що знаходиться у Свято-Георгіївському ставропігійному чоловічому монастирі смт Городниця Новоград-Волинського району Житомирської області, 25 січня / 7 лютого (старий / новий стиль).
  3. Календарній комісії внести відповідні зміни до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 29

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Інформацію Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія про встановлення дня пам’яті святителя Луки, єпископа Білгородського у день його блаженної кончини 22 серпня / 4 вересня (старий / новий стиль), з внесенням до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Довідка:

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 10 лютого 2011 року (журнал №1) святитель Лука, єпископ Білгородський включений до Собору Київських святих.

УХВАЛИЛИ:

  1. Встановити день пам’яті святителя Луки, єпископа Білгородського у день його блаженної кончини 22 серпня / 4 вересня (старий / новий стиль).
  2. Затвердити іконописне зображення Святого.
  3. Календарній комісії внести відповідні зміни до Церковного календаря Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л  № 30

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря про позбавлення священного сану забороненого в священнослужінні заштатного клірика Сімферопольської єпархії ієрея Ігоря Миколайовича Медведєва. 

Згідно з неодноразовими проханнями ієрея Ігоря Миколайовича Медведєва про позбавлення його священного сану — 

УХВАЛИЛИ:

Позбавити священного сану забороненого в священнослужінні заштатного клірика Сімферопольської єпархії ієрея Ігоря Миколайовича Медведєва.

Ж У Р Н А Л  № 31

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Могилів-Подільського і Шаргородського Агапіта про те, що за грубе порушення церковної дисципліни, присяги священнослужителя, попрання канонічних норм Православної Церкви та ухилення в розкол клірик Могилів-Подільської єпархії архімандрит Гавриїл (Кризина Ярослав Васильович) указом єпархіального архієрея заборонений у священнослужінні.

УХВАЛИЛИ:

Рапорт взяти до відома.

Ж У Р Н А Л  № 32

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

МАЛИ МІРКУВАННЯ про виклик Преосвященних для присутності в Священному Синоді.

УХВАЛИЛИ:

Для участі в наступних засіданнях Священного Синоду викликати Преосвященних:

  1. митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія;
  2. архієпископа Бердянського і Приморського Єфрема;
  3. єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла.

Ж У Р Н А Л  № 33 

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

МАЛИ МІРКУВАННЯ про заміщення вакантної кафедри Івано-Франківської єпархії.

УХВАЛИЛИ:

Преосвященним Івано-Франківським і Коломийським призначити єпископа Шумського Серафима, звільнивши його з посад вікарія Тернопільської єпархії та ректора Почаївської духовної семінарії.

Про що надіслати відповідний Указ.

Ж У Р Н А Л  № 34 

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Інформацію Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія про рапорт Преосвященного єпископа Іова (Смакоуза), що надійшов на ім’я Предстоятеля Української Православної Церкви.

Довідка:

Рішенням Священного Синоду Руської Православної Церкви від         14 липня 2018 року (журнал № 66) Преосвященний єпископ Каширський Іов, керуючий Патріаршими парафіями в Канаді звільнений від управління Патріаршими парафіями в Канаді та направлений продовжити архіпастирське служіння в межах Української Православної Церкви.

УХВАЛИЛИ:

Преосвященного єпископа Іова (Смакоуза) призначити єпископом Шумським, вікарієм Тернопільської єпархії та ректором Почаївської духовної семінарії.

Про що надіслати відповідний Указ.

Ж У Р Н А Л  № 35 

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія —

СЛУХАЛИ:

Рапорт Преосвященного митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря про призначення вікарного єпископа Сімферопольської єпархії.

УХВАЛИЛИ:

  1. Єпископом Ялтинським, вікарієм Сімферопольської єпархії бути архімандриту Нестору (Доненку), клірику Сімферопольської єпархії.
  2. Місце наречення і хіротонії архімандрита Нестора (Доненка) у єпископа залишити на розсуд Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Про що надіслати відповідний Указ.

+ОНУФРІЙ, МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ

Члени Священного Синоду:

+АГАФАНГЕЛ, МИТРОПОЛИТ ОДЕСЬКИЙ І ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ
+ЛАЗАР, МИТРОПОЛИТ СІМФЕРОПОЛЬСЬКИЙ І КРИМСЬКИЙ
+МАРК, МИТРОПОЛИТ ХУСТСЬКИЙ І ВИНОГРАДІВСЬКИЙ
+ІЛАРІОН, МИТРОПОЛИТ ДОНЕЦЬКИЙ І МАРІУПОЛЬСЬКИЙ
+ФЕОДОР, МИТРОПОЛИТ КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ І ГОРОДОЦЬКИЙ
+ПАВЕЛ, МИТРОПОЛИТ ВИШГОРОДСЬКИЙ І ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ
+МИТРОФАН, МИТРОПОЛИТ ЛУГАНСЬКИЙ І АЛЧЕВСЬКИЙ
+ЄФРЕМ, МИТРОПОЛИТ КРИВОРІЗЬКИЙ І НІКОПОЛЬСЬКИЙ
+ФІЛАРЕТ, АРХІЄПИСКОП ЛЬВІВСЬКИЙ І ГАЛИЦЬКИЙ
+ФІЛАРЕТ, АРХІЄПИСКОП НОВОКАХОВСЬКИЙ І ГЕНІЧЕСЬКИЙ
+АНТОНІЙ, МИТРОПОЛИТ БОРИСПІЛЬСЬКИЙ І БРОВАРСЬКИЙ,
КЕРУЮЧИЙ СПРАВАМИ УПЦ

<-- -->
Прочитано: 794 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*