Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив урочистості з нагоди престольного свята Введенського монастиря Чернівців

0 комментариев | Обсудить
05.12.2019 | Категории: Новини Української Православної Церкви

2

4 грудня 2019 року, у день свята Введення у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив урочисте богослужіння у Свято-Введенському жіночому монастирі у м. Чернівці. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, архієпископ Банченський Лонгін, єпископ Шепетівський і Славутський Євсевій, єпископ Хотинський Веніамін, гості у священному сані, духовенство монастиря та єпархії.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва про мир в Україні та про єдність Православної Церкви.

Після Божественної літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив хресний хід навколо храму.

Після відпусту було виголошено многоліття Предстоятелю, духовенству та настоятельці монастиря ігумені Мелітині з сестрами обителі.

Блаженніший Архіпастир привітав паству зі святом. “Нехай Господь молитвами Пресвятої Діви Марії береже усіх нас!”, – побажав Предстоятель наостанок та благословив усіх.

Цьогоріч Свято-Введенський жіночий монастир у Чернівцях святкує 115-ту річницю від заснування обителі, 25-річчя відновлення монастиря, та 15 років від побудови основного Свято-Троїцького собору. Монастир розташований у центрі м. Чернівці. Обитель заснована у 1904 році Високопреосвященнішим Володимиром (де Репта), митрополитом Буковини і Далмації, для підтримки санітарної служби на випадок надзвичайних ситуацій (епідемій, повеней тощо).

Основним завданням монастиря, як зазначалось у його статуті, стала одна з найважливіших справ християнського милосердя – догляд за хворими та піклування про них. Монахині допомагали у догляді за дітьми в дитячих притулках.

У 1960 році будинки обителі були відібрані, в них оселилися мирські люди; в головному корпусі по черзі розташовувалися дитячий садок, інтернат, майстерні, контори відділів ОблВНО. Черниць переселили у спустошений після розгону братії Хрещатицький монастир. У 1962 році розігнали і сестринство, а монастир остаточно знищили. Деякі черниці перейшли в інші монастирі, решта почали нести чернечий подвиг в миру.

Монастир повернуто єпархії 20 жовтня 1994 року. Відроджений рішенням Священного Синоду УПЦ від 27 грудня 1994 року (Журнал № 29). Статут монастиря зареєстровано 25 травня 1995 року.

На подвір’ї відродженого монастиря було споруджено новий Свято-Троїцький собор із підземним храмом на честь преподобного Іоанна Кущника, в якому знаходяться кіоти з частками святих мощей Хозевітських мучеників, преподобного Кукші Нового, а також інші святині. Закладку каменю на початок будівництва собору звершував митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій.

Джерело: Офіційний сайт Української Православної Церкви

<-- -->
Прочитано: 834 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*