«Слово Предстоятеля»: Про багатство. Це важкий хрест, а не запорука щастя (відео)

0 комментариев | Обсудить
14.11.2020 | Категории: Новини Української Православної Церкви

456

14 листопада 2020 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов вісімдесят перший випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Новий цикл присвячено християнським чеснотам. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів про істинне значення багатства в житті людини.

Архіпастир вказав на хибність розповсюдженої думки, що нібито багатство забезпечує нам щастя.

Його Блаженство навів повчальну історію про бідного муляра Євлогія, який приймав на нічліг мандрівників – годував їх, мив їм ноги, вкладав їх спати, ставав на молитву і тільки після того сам лягав спати.  Про нього дізнався монах і настільки був вражений побаченою картиною, що взмолився Богу, аби Він дав багатства Євлогію – “тоді він зробить ще більше добра”.

«Бог сказав: “Я йому дам багатства, але ти поручись за нього”. Монах, не вагаючись, відповів: “Господи, я ручаюсь за нього. Якщо він щось пошкодить, стягни це з моєї руки”, – продовжив оповідати владика. – На ранок монах продав все, що мав, і пішов у пустелю. А Євлогій пішов на роботу… Коли він зробив отвір у скелі, то побачив печеру, наповнену золотими монетами. Євлогій оторопів <…> і вирішив залишити гроші собі. Цього вечора він вже не приймав бідних і мандрівників. Дочекавшись сутінок, Євлогій почав носити золото з печери у свій дім… А через деякий час взагалі переїхав до столиці, купив розкішний дім, обклав себе слугами…».

Раптом, за словами Блаженнішого владики, ченцю з’явилося видіння про Євлогія, і він зрозумів, що з ним щось сталося. Чернець знайшов Євлогія в розкішних маєтках, хотів заговорити з ним, але той наказав своїм слугам відігнати бідного ченця. Монах повернувся у пустелю, а дорогою уві сні йому з’явилися ангели, які гнали Євлогія від обличчя Божого, але  Божа Матір стала просити Бога про милосердя і до Євлогія, і до ченця. «Бог сказав: “Прощаю тобі, але наперед більше не молися про те, чого не треба”. <…> З часом Євлогія хотіли вбити, і він, рятуючись, полишив усе і знову повернувся у своє поселення. Та прожив решту свого доброго життя, знову допомагаючи бідним», – завершив історію Предстоятель.

Блаженніший Митрополит Онуфрій пояснив, що цей приклад свідчить про те, що багатство є важким хрестом.

«Багатство штовхає людину від Бога, а бідність – це той хрест, який штовхає людину до Бога. Для того, щоб багатство не пошкодило людині в її спасінні, вона повинна багато молитися, багато змушувати себе, примушувати себе жити скромно, простирати руку свою до добрих діл, молитися. Так що кожен із нас повинен дякувати Богу за те, що має, – наголосив Архіпастир. – Тоді багатому Бог допоможе правильно розпорядитися багатством, яке йому Бог вручив, – не тільки для нього, а й для того, щоб він робив добрі діла. …А тому, хто живе в бідності, Бог пошле ті можливості, ті засоби, які допомагатимуть нести хрест своєї бідності».

Його Блаженство закликав бути благорозумними та «головний акцент робити у своєму житті не на багатство, а на те, щоб жити за Законами Божими, щоб перебувати в молитві і покаянні».

Джерело: Офіційний сайт Української Православної Церкви

<-- -->
Прочитано: 646 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*