Про дві головні помилки щодо демонів – протоієрей Олександр Клименко (відео)

0 комментариев | Обсудить
01.12.2023 | Категории: Новини Української Православної Церкви

123333

«Сьогоднішня історія про зцілення біснуватого багатогранна… Євангеліст Матфей говорить нам про другого біснуватого, певною мірою, вводячи в Євангельську історію нас із вами. Ті, хто мають ті самі проблеми, ту саму сліпоту й ту саме зараженість пристрастями демонськими, що насправді є в кожному з нас… Для того, щоб отримати зцілення, ми маємо пам’ятати, що жоден із тих, хто видає себе за великого подвижника, якщо не має всередині смирення і глибокого розуміння того, ким він є в очах Господніх, вас не зцілить… Зцілить усіх Христос!», – наголосив о. Олександр та закликав дбати про свою духовну безпеку й частіше причащатися Святих Таїн Христових. 

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. Черговий випуск присвячено притчі про зцілення біснуватих у Гадаринській країні (Мф. 8: 28-34).

https://youtu.be/-608bp3prvo

І як прибув Він на той бік, до землі Гадаринської, перестріли Його два біснуваті, що вийшли з могильних печер, дуже люті, так що ніхто не міг переходити тією дорогою. І ось, вони стали кричати, говорячи: Що Тобі, Сину Божий, до нас? Прийшов Ти сюди передчасно нас мучити? А оподаль від них пасся гурт великий свиней. І просилися демони, кажучи: Коли виженеш нас, то пошли нас у той гурт свиней. А Він відповів їм: Ідіть. І вийшли вони, і пішли в гурт свиней. І ось кинувся з кручі до моря ввесь гурт, і потопився в воді. Пастухи ж повтікали; а коли прибули вони в місто, то про все розповіли, і про біснуватих. І ось, усе місто вийшло назустріч Іісусові. Як Його ж угледіли, то стали благати, щоб пішов Собі з їхнього краю!.. (Мф. 8: 28-34).

Протоієрей Олександр Клименко процитував слова К. Льюїса про ті дві головні помилки, які роблять люди щодо бісів: або люди зовсім заперечують демонів, або ж навпаки – надто ними цікавляться.

За словами священника, у Святому Євангеліє 235 разів згадується про демонів і понад 7000 разів – про Бога. Тому, як він наголосив, треба якомога більше говорити про Бога, звертатися до Нього в молитвах та якомога менше згадувати про бісів, не забуваючи, що вони є, й бороючись зі своїми пристрастями.

Також о. Олександр пригадав духовний подвиг прп. Паїсія Святогорця й ті приклади, як він молитвами до Бога допомагав зцілитися людям. Та відзначив, як тяжко зцілити такий недуг, як біснування, і що не варто його плутати з т. зв.«клікушеством».

Священнослужитель звернув увагу на екзальтоване ставлення до біснування та застеріг: «Частота спомину про бісів не повинна бути надмірна. Як мінімум, у 20 разів менше ми повинні згадувати про бісів, аніж про Бога. Бог є серцевиною нашого життя, і ті, хто зациклюються над різного роду таких бісівських іменуваннях, постійному цитуванні – “а що і хто сказав на таких вичитках”, постійному біганні на таких вичитках, за такими псевдодуховними переживаннями, забуває врешті-решт про Бога взагалі».

Вважати такий стан «духовним даруванням» – це біда, з якою треба боротися, як додав о. Олександр. А водночас зауважив, що треба переживати через інше – через щирість своєї віри і ті «демонські пристрасті», яким ми дозволяємо оселитися в наших душах.

«Сьогоднішня історія про зцілення біснуватого багатогранна… В Євангеліє ми читаємо особливий виклад цієї історії, – зауважив він. – Євангеліст Матфей говорить нам про другого біснуватого <…>, певною мірою, вводячи в Євангельську історію нас із вами. Отой другий біснуватий, якого більш ніде немає в Євангеліє, це ти і я, дорогі брати й сестри. Це ті, хто входять у простір Євангелія, і ті, хто мають ті самі проблеми, ту саму сліпоту й ту саме зараженість пристрастями демонськими, які насправді є в кожному з нас. Пристрасті, гріховні нахили є в кожному з нас».

«Євангеліст Матфей говорить, що Той, Хто тебе зцілить, – Господь. Але ти маєш вийти до Нього назустріч і вклонитися. Як біснуватий вийшов назустріч Господу і вклонився. Для того, щоб отримати зцілення, ми маємо пам’ятати, що жоден із младостарців, жоден із тих, хто видає себе за великих подвижників, якщо не має всередині себе смирення і глибокого розуміння того, ким він є в очах Господніх, вас не зцілить… Зцілить усіх Христос!», – підсумував протоієрей Олександр Клименко та закликав дбати про свою духовну безпеку, частіше молитися, читати Євангеліє, каятися та причащатися Святих Таїн Христових.

Джерело: Офіційний сайт Української Православної Церкви

<-- -->
Прочитано: 889 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*