Чому так важливо вивчати Святе Письмо? – протоієрей Олександр Клименко (відео)

0 комментариев | Обсудить
01.11.2023 | Категории: Новини Української Православної Церкви

1
«Ми вбачаємо у Старому і Новому Заповітах те, через що можемо отримати розуміння нашого майбутнього шляху… Господь наш Іісус Христос буде промовляти до нас зі сторінок цих книг. Саме в Його словах ви почуєте дуже-дуже багато. Кажуть, молитва – це наша розмова з Богом. Ми маємо говорити з Ним, вчитися налагоджувати не монолог, а діалог. Діалогом така молитва, така розмова стає лише тоді, коли ми читаємо те, що Він нам каже. А Він до нас звертається саме зі сторінок Святого Письма», – наголосив о. Олександр та закликав вивчати Святе Письмо, назвавши його книгою, яка якнайкраще здатна змінити нас.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати духовні роздуми протоієрея Олександра Клименка. Черговий випуск присвячено значенню Святого Письма в нашому житті та зокрема Євангельській притчі про зцілення Спасителем скорченої жінки (Лк. 13: 10-17).

Протоієрей Олександр Клименко наголосив, що Священне Письмо є тією книгою, яка здатна якнайкраще змінити нас.

Він із прикрістю відначив, що більшість із нас не хочуть вивчати Священне Письмо. Та додав, що на відміну від нас євреї, про що ми дізнаємося з Євангелія, дуже любили читати та вивчати священні тексти.

Священник нагадав зміст Євангельської притчі про зцілення Спасителем хворої жінки у синагозі в суботу.

І навчав Він в одній з синагог у суботу. І ось там була одна жінка, що вісімнадцять років мала духа немочі, і була скорчена, і не могла ніяк випростатись. А Іісус, як побачив її, то покликав до Себе. І сказав їй: Жінко, звільнена ти від недуги своєї. І Він руки на неї поклав, і вона зараз випросталась, і стала славити Бога! Озвався ж старший синагоги, обурений, що Іісус уздоровив у суботу, і сказав до народу: Є шість день, коли працювати належить, приходьте тоді та вздоровлюйтеся, а не дня суботнього. А Господь відповів і промовив до нього: Лицеміре, хіба ж не відв’язує кожен із вас у суботу свого вола чи осла від ясел, і не веде напоїти? Чи ж цю дочку Авраамову, яку сатана був зв’язав вісімнадцять ось років, не належить звільнити її суботнього дня від цих пут? А як Він говорив це, засоромилися всі Його супротивники. І тішився ввесь народ всіма славними вчинками, які Він чинив! (Лк. 13: 10-17).

За його словами, ця жінка довго чекала на зцілення, але вона їздила почути і зрозуміти священні тексти – і врешті отримала бажане.

«Зцілення таки до неї прийшло, але воно прийшло тому, що вона не нехтувала певними правилами, які для багатьох здавалися нікчемними. Вона отримала від Господа те, що просила», – сказав отець Олександр.

Ми з вами, як додав він, маємо величезний скарб  – Святе Письмо – вдома, нам не потрібно кудись далеко їхати, щоб почитати його чи дізнатися тлумачення. Однак ми рідко видкриваємо його.

«Я люблю їх (Старий і Новий Завіт) перечитувати і вбачати натяк у тих старих історіях натяк на моє життя, натяк на історію моєї країни, натяк на історію цілої родини, – поділився власними переживаннями о. Олександр. – Коли я читаю ці тексти, то долучаюсь до чогось великого, що вже було пережите. Це не вигадане людьми, це не просто художня замальовка, це не театральна вистава, це живі історії святих і не святих людей, це історія сходження Господа в земну історію, сходження Його у тканину сплетеного нашого спасіння, в тканину історії світу. Старий Заповіт, який хтось не любить, мене надихає бачити в ньому постійні натяки на прихід у цей світ нашого Господа… Ми вбачаємо у Старому і Новому Заповітах те, через що можемо отримати розуміння нашого майбутнього шляху».

Крім того, священник звернув увагу на те, що Господь не нехтував храмом, хоча Він сам Бог, а, як читаємо, «навчав Він в одній з синагог у суботу». Тому не слід виправдовуватися, мовляв «Бог у мене в душі».

Протоієрей Олександр Клименко закликав усіх читати дорогоцінний скарб – Святе Євангеліє, аби «зрозуміти, скільки на його сторінках спасительного, що може докорінно змінити наше життя».

«Господь наш Іісус Христос буде промовляти до вас зі сторінок цих книг, причому і зі сторінок Старого Заповіту, і зі сторінок Нового також. Саме в Його словах ви почуєте дуже-дуже багато. Кажуть, молитва – це наша розмова з Богом. Ми маємо говорити з Ним, вчитися налагоджувати не монолог, а діалог. Діалогом така молитва, така розмова стає лише тоді, коли ми читаємо те, що Він нам каже. А Він до нас звертається саме зі сторінок Святого Письма. Я бажаю кожному з вас, щоб у цю зимову пору, коли часом буває ожеледиця, і вийти на вулицю неможливо, коли ти лежиш прикритий ковдрою з чашечкою чаю чи з горнятком кави, поруч лежало Євангеліє, яке захочеш почитати, а пізніше – перечитати, а ще пізніше – прочитати нове і нове тлумачення тих, хто зуміли полюбити його та прищепити цю любов і нам», – підсумував о. Олександр.

Джерело: Офіційний сайт Української Православної Церкви

<-- -->
Прочитано: 907 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*