Діагностика «духовного імунітету». Тиша і моніторинг думок (відео)

0 комментариев | Обсудить
05.02.2024 | Категории: Новини Української Православної Церкви

000

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує перше відео з циклу проекту «Духовний імунітет» зі священником Ростиславом Валіхновським, заслуженим лікарем України. Отець Ростислав розповідає, як провести діагностику “духовного імунітету”. Допоможуть у цьому декілька хвилин тиші та аналіз думок за день.

«Коли ми завітаємо на сторінку Вікіпедії, то побачимо, що в перекладі з латинської мови, імунітет* називається «immunitatis», або «звільнення». Звільнення від чого? Від чогось зайвого, поганого, деструктивного, того, що нам шкодить. Дуже багато є подібного між роботою імунітету людини й питанням екології нашої думки, помислів, екології духу та екології душі», — пояснив священнослужитель.

Тому перша програма з циклу присвячена діагностиці.

«Будь-яка система організму імунного захисту потребує якісного визначення, хто є ворогом, або зовнішнім інвайдером, та загрозою для систем захисту людського здоров’я. Якщо в мікробіології бачимо, що такими «ворогами» є бактерії, віруси, найпростіші, які викликають захворювання, патології тощо, <…> то в духовному сенсі інформаційні чинники, певні помисли і візуальні картини мають негативний вплив на людську душу. Нейрофізіологи дослідили це питання та побачили, що в середньому за один день нашими нейронними ланцюгами (уявіть собі!) мандрують 70-80 тисяч думок”, – зазначив ієрей Ростислав Валіхновський та пригадав настанову свого духівника наприкінці кожного прожитого дня приносити Богу покаяння за недобрі думки, слова і вчинки.

Як відзначив отець Ростислав, свій перший день, присвячений покращенню “духовного імунітету”, треба провести усвідомлено, а зокрема — занотувати основні думки, що роїлись у вашій голові. «До кінця дня, з Божою милістю, ви побачите, яка величезна хмара помислів нас оточує», – додав лікар-священник та порадив заміщати негативні думки добрими, що «дійсно приносять нам зцілення і змінюють на краще».

Наступний важливий крок для зміцнення “духовного імунітету”, за словами о. Ростислава Валіхновського, – після вечірнього правила обов’язково побути в повній тиші наодинці з собою і сфокусуватися на своєму душевному стані.

«Я б порадив протягом дня побути в тиші протягом 15-20 хвилин, які ви можете використати для того, щоб ще більше сфокусуватися на внутрішньому стані. Ця тиша дійсно народжує велику радість, адже у мовчанні ми можемо і побачити, і почути свої думки та зосередитися на головному. Часто протягом дня ми просто не маємо часу зосередитися на самому собі. “Бути тут і зараз” – є такий принцип, коли ми перебуваємо у цій Богом благословенній миті, не думаємо про минуле, тому що його вже немає, і не думаємо про майбутнє, тому що воно ще не настало. За Святим Євангелієм, необхідно жити безпосередньо в цьому дні, який нам дарував Господь, і саме Йому приділяти головну увагу і сповна виконувати, в міру наших людських сил, всі заповіді Господні», – підсумував лікар-священник Ростислав Валіхновський.

* Імунітет (лат. immunitas — «вільний», «захищений») — сукупність захисних механізмів, які допомагають організму боротися з чужорідними чинниками: бактеріями, вірусами, найпростішими, гельмінтами, їхніми токсинами, різноманітними хімічними речовинами тощо.  

Джерело: Офіційний сайт Української Православної Церкви

<-- -->
Прочитано: 772 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*