Читання Апостола. Як звичайній людині стати святою? – прот. Олександр Клименко (відео)

0 комментариев | Обсудить
08.12.2023 | Категории: Новини Української Православної Церкви

123

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в Неділю 1-у після П’ятдесятниці  (Євр. 11: 33 – 12: 2), Всіх святих.

Про істинну святість і про міріади шляхів до неї, а також про те, хто насправді стає святим і як, та чи можна взагалі звичайному християнину прагнути омріяної святості. 

«У день Всіх святих у нас є шанс поговорити про святість. Чи хочемо ми бути святими? Чи ми хочемо розмінюватися на загальностатистичний образ християнина, щоб просто називатися таким. Та чи можна взагалі прагнути бути святим? Святість – це та мета, до якої повинен йти кожен християнин», – підкреслив о. Олександр та пояснив, що означає – стати святим: «‎Часто виникає враження, що стати святим – це обов’язково мати якийсь дар, наприклад, чудотворення, накладання на своє життя подвигу неймовірної величини і сили, відлюдництво в монастирі, безмовність, уникнення контакту зі світом, тому що він гріховний. І таким чином ми спасемося, таким чином ми досягнемо святості. Ось в Посланні апостола Павла до Євреїв (Євр. 11: 33 – 12: 2) ми й читаємо про святих, які очікували на прихід Іісуса Христа… Однак є безліч варіацій і шляхів стати святим. Є міріади допустимих і можливих напрямків, в якому б ти став угодний Господу і виконав своє призначення. Адже стати святим – це бути відповідним тому ідеалу, який про тебе і задумав Бог, це прийняти себе, але не прийняти в собі гріх…».

Водночас священик звернув увагу на той аспект, що стати святим – це не завжди означає стати відлюдником і пустельником, відректися від мирського і сімейного життя, до якого більшість із нас покликані. Далеко не всі з нас підуть шляхом монаха, але прагнутимуть до святості у звичайній земній історії. І для таких о. Олександр процитував Послання апостола Павла до Галатів: “А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість…” (Гал. 15: 22-23). «Ось, що таке святість, а на це здатен кожен із нас, – підкреслив він. – Людина, яка не бачила власної святості, і є дійсно святою. Є така фраза: “Стань святим і живи, як хочеш”. Насправді це той спосіб життя, коли людина надбала плоди Духа, і потім уже не бачить за собою нічого доброго, тому що все добре вона бачить через розріз сяйва Божества… Ми знаходимо сотні прикладів, що в кожному нашому послусі, на який нас покликав Господь, на кожній нашій роботі, на яке б незвичне і дивне місце нас не поставив Господь, ми можемо знайти можливість послужити Йому. Тому що ці дари Духа даруються всім, хто цього бажає і готовий щиро, відкрито, без лукавства служити Господу».

Джерело: Офіційний сайт Української Православної Церкви

<-- -->
Прочитано: 1 165 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*