Про навчання у Православному центрі прикладних мистецтв

До речі, для тих, хто вирішив не йти у 10-11 класи, а здобути якусь професію, незвичний навчальний заклад працює в Києві на території чоловічого монастиря. Уже 4 роки, як православний центр прикладних мистецтв набирає хлопців після 9-го класу і навчає професій, необхідних для потреб церкви. Там готують іконописців, реставраторів, столярів, поварів – про це в нашому наступному відео-матеріалі.

З молитви тут все починається і нею ж завершується. Сьогодні — молебінь-благословення на цілий навчальний рік. Майбутні теслі, повари, кравці та іконописці вже з дитинства пов’язали своє життя з церквою.

1

Єлисей — другокурсник з багатодітної родини. Змалечку любить малювати. Каже, довго вибирав: стати різником по дереву чи богомазом.

Єлисей Бойко:
- О! Автритеты у нас есть, у иконописцев! Если говорить о высших — то это Андрей Рублев и Алипий-иконописец, который жил в Киево-Печерской Лавре. Они являются примерами, на которые мы должны смотреть и подражать им.

2

Першого вересня разом із дітьми до православного культурного центру прийшли помолитись і батьки. Мама Єлисея Бойко каже: у неї 9 дітей. Вона не проти, щоб усі вони вчились тут.

Людмила Бойко, мати учня:

- Як віруюча людина, я із задоволенням віддав ще двох своїх синів: один вже у дев’ятий клас пішов — на деревообробну спеціальність, і потім ще один хлопчик…

3

Чи будуть усі випускники працювати у монастирях та храмах — не так важливо. Головне, щоб віра стала основою їх вчинків, говорить архімандрит Ісакій:

- В первую очередь — что полезно человеку. Если полезно человеку, будет полезно и церкви. Ведь самое главное, чтобы была правильная жизнь. Остальное все — мелочь…

4

Викладачі та вихователі у просвітницькому центрі — віряни з вищою освітою. На навчання приймають лише юнаків від 14-ти років — з усіх регіонів України.

Сергій Сологуб, директор православного центру ім. І. Дамаскина:

- Всі сили прикладуємо, щоб вони розвивались не лише професійно і духовно, але й фізично.

5

Завтра з ранку, крім учбових класів на них чекають і робітничі майстерні. Їх день проходить за молитвами, підручниками та ремеслом. Але додому хлопці не рвуться.

Денис Магрела:

- Сюди їдеш, неначе додому! Тут велика благодать!

6

У православному просвітницькому центрі навчається 140 студентів. Наступного року набиратимуть вже дві сотні. Поки що це єдиний середній навчальний заклад, де дають духовні та професійні навички. Більшість випускників планує далі вступати до семінарії.

7

8

Автори: Ольга Скотникова, Юрій Анісімов, Дмитро Шенцев. Підсумки тижня.

<-- -->
Прочитано: 944 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*