«Тут ранок для учнів починається з молитви…»

9 Сергій КОСЕНКО
для «Урядового кур’єра»
«Шах і мат!» — ці слова юний Ісаакій Алієв уперше почув ще в дитинстві від батька, який навчив його грати в шахи. А вже завдяки своїй наполегливості й таланту він у червні 2013 року на Міжнародному шаховому турнірі «Sberbank Open» став третім серед 180 учасників з України, Росії, Азербайджану та Індії.
       
        Проте успіхи підліток робить не тільки в шахах, а й у музиці: він добре грає на ударних інструментах, неодноразово ставав лауреатом творчих конкурсів. Бажання реалізувати ще один свій талант — живописця — привело його до Православного центру прикладних мистецтв імені преподобного Іоанна Дамаскіна при Свято-Покровському Голосіївському монастирі.
       
        Як відомо, за сучасних умов здобути гідну освіту безплатно неможливо. Тому ідея створити при монастирі навчальний центр у настоятеля обителі архімандрита Ісаакія (Андроніка) виникла не випадково. Тут прагнуть допомогти дітям переважно з незаможних родин розкрити свої здібності, здобути якісну професійну освіту. І це не просто слова: учні перебувають на повному монастирському забезпеченні. Навчання, харчування, проживання й надання першої медичної допомоги безплатне.

Уже третій рік поспіль у Православний центр приймають хлопців після 9 класу, щоб навчити їх виготовляти художні вироби з дерева, професій столяра-верстатника деревообробних верстатів, закрійника, кухаря, пекаря-кондитера. Є серед 136 учнів і ті, які разом з Ісаакієм Алієвим прагнуть стати художниками-іконописцями.

День у хлопців починається з ранкової молитви й зарядки. Архімандрит Ісаакій (Андронік) підкреслює: юнак такого віку повинен приділяти увагу й здоров’ю духу, і здоров’ю розуму, і здоров’ю в тілі. Потім — спільний сніданок і заняття за фахом, під час яких зокрема читають спецкурси «Православна трапеза», «Церковний іконостас», «Одяг священнослужителів», «Хоровий спів» тощо. До речі, всі майстерні й навчальні класи центру обладнано за останнім словом техніки. А друга половина дня — час для загальноосвітніх дисциплін, які викладають учителі київської середньої школи № 319 імені Валерія Лобановського. В Україні не знайти навчального закладу, де б готували подібних фахівців.

За словами директора Православного центру Сергія Сологуба, одне з головних завдань закладу — виховання високої культури, духовності й моральності учнів. Досягають цього і завдяки викладанню тут богословських дисциплін, і близькому сусідству з монастирем. «Учні за власним бажанням беруть участь у богослужіннях, мають змогу спілкуватися зі священнослужителями, що важливо у становленні молодих душ», — стверджує Сергій Сологуб.

Піклуються педагоги в центрі й про дозвілля вихованців. Проща до святих місць, екскурсії, відвідання музеїв, літературні й кіновечори, конференції й змагання, театральні вистави і концерти — таке насичене життя у юнаків. Також улюбленим стало відвідування професійних виставок, де учні й переймають досвід майстрів, і представляють власні роботи.

По закінченні Православного центру прикладних мистецтв імені прп. Іоанна Дамаскіна вихованці одержать державні атестати середньої загальноосвітньої школи і матимуть професію.

<-- -->
Прочитано: 689 раз
Поделиться с друзьями
Популярные статьи:

Отправить комментарий

*